Roko

Roko Tolić

O Roku

Rođen sam 1976. godine i po struci sam diplomirani ekonomist. Osnovnu i srednju školu završio sam u Dubrovniku  kao i Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu, smjer turizam. Sve do prve godine fakulteta aktivno sam igrao vaterpolo najprije za VK Jug, a kasnije za VK Bellevue Dubrovnik.

Kada sam se prestao aktivno baviti vaterpolom, rado sam igrao Divlju ligu s prijateljima i to pod kapicom Montovjerne. Vaterpolo je sport koji me naučio poštenu odnosu, izdržljivosti, upornosti, ali i timskoj suradnji koja je uvijek ključ uspjeha, bilo u sportu, poslu ili politici.

Po završetku fakulteta i obveznog vojnog roka, sa samo 24 godine, imenovan sam zamjenikom gradonačelnika Grada Dubrovnika čime sam postao najmlađi zamjenik gradonačelnika u Hrvatskoj. Iako sam jako mlad ušao u političke vode, želja za profesionalnim usavršavanjem odvela me u drugom smjeru, pa sam, po prestanku obnašanja funkcije dogradonačelnika započeo raditi u Zračnoj luci Dubrovnik kao direktor zajedničkih poslova.

Nakon osam godina rada, 2009. godine izabran sam za generalnog direktora dubrovačke Zračne luke. Iako sam ovu funkciju preuzeo u izazovnim vremenima nakon velike ekonomske krize 2008. godine, zajedničkim naporima, ulaganjima i trudom svih djelatnika koji su tada radili u Zračnoj luci Dubrovnik uspjeli smo postići da dubrovačkom gospodarstvu, u prvom redu turizmu, postanemo snažan infrastrukturni oslonac.

Ponosan sam na činjenicu da je u to vrijeme Zračna luka Dubrovnik bilježila rekordne pozitivne rezultate, udvostručila ukupan promet putnika te je dobila i brojne nagrade poput Zlatne kune, ali i nagrade Dubrovačko-neretvanske županije za iznimna postignuća.

Radio sam u javnim poduzećima, poznajem i poštujem velike sustave i protokole, surađivao sam s brojnim domaćim i inozemnim partnerima te imao najuspješnije poslovne rezultate, za što sam 2016. dobio nagradu Menadžer godine, što je bila kruna priznanja za vođenje kolektiva i poslovanje Zračne luke.

Izuzetno sam ponosan što sam bio na čelu tima koji je imao viziju, kandidirao i realizirao projekt ”Razvoj i obnova Zračne luke Dubrovnik” ukupno vrijedan 2,2 milijarde kuna, koji je u iznosu od 1,21 milijarde kuna financiran bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Zahvaljujući bogatom poslovnom i životnom iskustvu, ali i svakodnevnom kontaktu s brojnim poduzetnicima iz cijele naše županije, Hrvatske i svijeta, jako sam dobro upoznat s problemima s kojima se susreće realni sektor. Surađivao sam s velikim brojem gospodarstvenika, čije sam poslovne priče svakodnevno osluškivao, što mi omogućava da danas razumijem problematiku gotovo svake gospodarske grane naše županije.

Supruga Meri i ja ponosni smo roditelji dviju kćeri, Karle i Lare. Slobodno vrijeme rado provodimo u zajedničkim aktivnostima koje nas sve vesele bilo da se radi o igranju tenisa ili jednostavnoj šetnji našeg čupavog člana obitelj - Buddyja.